Froskerier

Ifjor sommer fikk Ludvik belønninger for hver milepæl for å gå do. En rød prikk etter så så mange bimmelim og bommelom skulle være en hemmelig belønning.

Belønninga gikk ut på å fange rumpetroll i frosketjønna. En strek i regninga var at dette inntraff rett før leggetid, men lovet var lovet, og vi dro av sted til frosketjønna hvor jeg noen dager i forveien hadde sett klekte rumpetroll. To uker før det igjen hadde jeg sett en voksen gravid spissnutefrosk og froskeegg.

En gravid spissnutefrosk på tur til frosketjønna for å legge egg.
Noen dager senere lå det flere klaser med froskeegg i tjønna.
To uker senere var det rumpetroll i froskedammen

Rumpetrollene ble fanget og fostret opp i en plastkasse utenfor huset. Samtidig prøvde vi å gjøre habitatforbedringer i frosketjønna. Da veien ble asfaltert ble også grøftene utbedret. Dette gjør at vannspeilet i frosketjønna er lavere nå enn tidligere. Derfor skal det mindre til for at den tørker ut.

Vi prøvde å demme opp grøfta slik at froskedammen skulle få et høyere vannspeil.

I slutten av august hoppet en gjeng lykkelige frosker ut av plastkassa. De hadde en stor stein i midten, og når de ble store nok hoppa de ut av seg selv.

Her sitter sistemann på stein i plastkassa og lurer på hvor de andre tok veien.

Rompetrollene som ble værende i frosketjønna gikk det værre med. En måned før froskene var ferdig utvokst var den tørrlagt, og sannsynligvis ble våre fem frosker de eneste oberlevnde fra 2020-generasjonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s