«Det står ei gran på taket..»

Lød det ut av telefon min. Det var Randi (farmor) som ringte. Ei gran på taket, jasså. De fleste skjønner sikkert hva dette betyr, mens jeg utbrøt: «Ei gran på taket, kem i svartn har satt ei gran på taket?».

«Snekkeran ska ha mønsåspannj»…

«Mønnsås…hæ? Dette må du førklar me!»

Jo det kunne hun forklare meg. Mønsåskallj er et signal fra snekkerne om at taket er ferdig. I følge tradisjon skal man feire denne milepelen for å gi taket lykke (holde seg tett). Videre fortalte hun at jeg måtte ta med noe alkohol, gjerne noe godt å spise, og gi dette til snekkerne. Hvis ikke blir det hengt opp ei «lørvdåkka» som vil bringe taket ulykke. Dette hørtes for meg ganske så søkt ut så jeg måtte og gjøre et googlesøk. Dette førte meg inn på mønsåsfest på norsk Wikpedia (mønsåspanne på nynorsk Wikipedia):

Kranselag, også kalt sperreskål eller mønsåsfest, er en gammel byggetradisjon som gikk ut på at snekkerne setter opp en krans eller busk i mønet når huset var under tett tak. Byggherren spanderte så en fest på snekkerne innen en uke. I dag er dette gjerne en gave (typisk rødvin eller konjakk) eller et måltid (snitter, pizza, eller lignende). Holdes festen i tide henges det til takk opp flagg eller en blomsterkrans på et synlig sted, vanligvis i mønsåsen på saltak, ellers i et hjørne av flattaksbygg. Dersom dette ikke gjøres innen en uke etter kransen/busken er reist, vanker det i stedet en fillemann eller mønsåskall.

Tradisjonen har røtter som lar seg spore tilbake til Sentral-Europa omkring 1400-tallet, men er forskjellig fra land til land. I Polen heises en pyntet eviggrønn busk opp sammen med siste taksperre eller toppelement, mens danskene bruker tre kranser i sperrene.

Jeg kjørte opp til Evenesdal etter jobb, men var ferdig sent denne dagen pga møter. Siden snekkerne nærmer seg ferdig før de tar to ukers pause så jeg ingen annen råd enn å kjøre rett opp til Sandbakken med de beste drikkevarene jeg kunne finne på Coop Prix. Det virka som om snekkerne satt pris på den lille gaven og at de mente at nå ville taket ha alt hell med seg og holde seg tett i lang tid.

2 kommentarer

  1. Her i området henger de opp ei «dokke», dokka er ofte en kjeldress som er fyllt med papir – isolasjon eller noe. Denne henges i en galge i røystet, og skjæres først ned når byggherren har spandert mønsåskanne på arbeiderne. 😀

    Liker

    • Forstår det slik at det er ulike tradisjoner knyttet til dette. Snekkerne som er av estisk opprinnelse sa at der hang de opp ei busk som et signal på at jobben var gjort, og at de eventuelt hengende opp ei «dokke» senere om det ikke ble feiret.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s