Andre forsøk!

Forrige helg prøvde jeg hengekøye for første gang. Dette ga såpass mersmak at jeg måtte prøve på nytt denne helga.

Jeg har lest mye om ridgeline/mønesnor til hengekøye og funnet ut at det kunne være løsninga på «underlag-som-beveger-seg» -problemet mitt.

Jeg har søkt på diverse nettforum og prøvd å finne ut hvordan en slik mønesnor skal monteres/installeres. Det fantes mange mulige alternativer, men alle var veldig avansert med whoopie slings og andre fjollete gadgets.

Prinsippet er enkelt. Fest ei snor mellom begge endene på hengekøya, slik at den får rett heng og gir forutisgbar liggestilling (samme heng hver gang). Snora skal være rundt 83% av lengden på hengekøya. Glem whoopies, jeg brukte dobbeltknute i ene enden og en justerbar bardunknute i andre! Og det funka! Et bedre sig i køya gjør også at man ligger flatere og får bedre liggekomfort.

Bardunknute (tarbuck knop) til venstre og vanlig dobbeltknute (ish) til høyre. Det vises dårlig på bildet til venstre, men «rett» lengde er markert med svart sprittusj. Dersom jeg ønsker å «eksperimentere» med lengden kan jeg alltid justere tilbake til start.

Et annet viktig poeng med mønesnor er å ha en plass å henge ting. Å ha ting du trenger lett tilgjengelig i køya, merka jeg sist helg, blir fort kaotisk. De ligger ihvertfall ikke på samme plass som du la de spesielt lenge. Stort sett samles tingene rundt rumpestumpen, naturligvis siden det er det laveste punktet i køya. Har bestilt noen billige mesh-nett på ebay som etterhvert kan henges i snora, som man kan oppbevare ting i.

I tillegg til å montere mønesnor fjerna jeg Exped Downmat. Et dristig valg med tanke på hengekøyenes renomé og cold-but-syndrome. Jeg gjorde det rett og slett for å fjerne «tårnfølelsen» jeg fikk av å ligge på tre underlag sist helg. Reinskinn og Ajungilak Bamse fungerte utmerket ilag. For de som ikke kjenner det legendariske bamseunderlaget, så er det bygget av en spesiell type skum som gjør at det blir veldig mye friksjon, som igjen gjør at ting ikke glir på det. Underlagene lå stabilt i køya hele natta, og jeg sov nesten syv timer sammenhengende uten at jeg måtte dra meg opp i køya igjen, slik som sist helg. Om det skyldtes mønesnor, ny kombinasjon av underlag, eller flaks er ikke godt å si, men det fungerte!

Bamse i bunden, med reinskinn oppå. Fungerte utmerket.

Det var – 5°C og litt vind denne natta. Etter jeg hadde satt opp tarp og hengekøye, og endelig kommet meg nedi soveposen for kvelden merket jeg at det føyk snø inn under tarpen. Da var det bare å stå opp igjen å justere tarpen slik at det ikke kom snøkov inn i køya.

Bare for å presisere: Jeg har også montert ei mønesnor til tarpen. Det hadde jeg også forrige helg. Den vises på bildet av dunlua, og henger noe høyere enn mønesnora over hengekøya. Denne holder tarpen oppe, og i dette tilfellet gir den tarpen vinkel ned på sidene slik at snøen glir av. Det blir ståhøyde under tarpen der jeg har montert mønesnora, i motsetning til telt der man ofte kun har 90 cm høyde når man gjør seg klar for natten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s