Tippoldefar Andor Emaus Eriksen – Smeden fra Sandbakken

Tippoldefar Andor Eriksen og hans kone Petrine rydda gården og ble de første fastboende på Sandbakken. Han kjøpte gården av sin far i 1896, for 21 øre. Andor var smed, og han skulle ha vært meget godt beryktet for sitt håndtverk. På ei tid var nesten alle bjeller i Saltdal laget på Sandbakken.

I Nordland Fremtid datert 14. september 1985 står det: «Du verden for noen vakre toner som kommer ut av den gamle dombjella. Håkon forteller at den er laget på Sandbakken i Evenesdal av den sagnomsuste Andor Eriksen. Den kom til gården for 60-70 år siden og har i alle år blitt tatt uhyre godt vare på. Den samme Andor Eriksen var en meget allsidig herremann, netthendt som få både med smedarbeid og fabelaktig til å lage låser. Og trengte man musikk i bygda, så var det bare å ta fatt i Andor så kom han med fiolinen sin».

I anledning hans 80 års dag i 1949 står det i samme avis: «Gårdbruker Andor Eriksen fyller 80 år torsdag 4. august. Han er en av de gamle, trauste sliterne som kan se tilbake til en strevsom arbeidsdag som ikke alltid har fortonet seg som en dans på roser. Hans fag er egentlig smed og selvfølgelig har han egen smie med tilhørende redskaper og der finne man ham ennå tross sine 80 år. Utallige er de redskaper han i årenes løp har både reparert og fremstillet. Bekjent er han også for sitt lune humør og ungdommelige sinn som er beundringsverdig, samtidig som han er i besittelse av glimrende fortellerevne. Han ble enkemann i ung alder. Av de tre barn han har fått lever to av dem. Han er både bestefar og oldefar. Når han nå fyller 80 år ønsker vi han hjertelig tillykke og håper han må få mange gode år på sin livsaften». Han døde fire år senere, 84 år gammel.

I tillegg til å være smed var han også malmkjører i Sulitjelma og jobba noen år på Rusaanæs snedkerfabrik

Hammere smidd av tippoldefar Andor Eriksen. Fire hammere men kun et skaft. Disse dukka opp i forbindelse med rydding av den gamle snekkerboden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s